kulinaria (6)Składniki:

1. 1 kilogram pomidorów
2. 3,5 szklanki bulionu
3. 2 cebule
4. 3 ząbki czosnku
5. 2 łyżki oliwy
6. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
7. 4 łyżki śmietany
8. Zioła prowansalskie
9. Sól, czarny pieprz

Na grzanki:

1. 1 nieduża bagietka
2. 1 szklanka oliwy
3. 2 duże pęczki bazylii
4. 6 ząbków czosnku
5. 8 łyżek pestek słonecznika
6. 10 łyżek startego parmezanu

Wykonanie:

Bazylię opłukać i poodrywać listki z gałązek. Czosnek obrać i razem z bazylią i pestkami słonecznika zmiksować na pastę. Dodać parmezan i oliwę i wszystko razem dokładnie połączyć.
Pomidory umyć, sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać pomidory, oprószyć ziołami prowansalskimi i dusić przez 20 minut. Wlać do garnka gorący bulion i dodać koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszać i zaprawić śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę dokładnie zmiksować na gładki krem.
Zupę podawać z grzankami z bagietki posmarowanymi przyrządzoną pastą.