Składniki:
1. 25 dag posiekanych migdałów
2. 5 dag rodzynek
3. 1 duża cebula
4. 1 czerwona lub żółta papryka
5. 3 łyżki sklarowanego masła
6. 3 ziarenka kardamonu
7. Skórka otarta z jednej cytryny
8. ? łyżeczki kminku
9. 200 ml śmietany
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Paprykę opiec w piekarniku aż do zbrązowienia skórki; włożyć do foliowe torebki i szczelnie zamknąć a po około 10 minutach zdjąć skórkę, rozciąć i usunąć pestki a następnie pokroić w drobną kostkę.
Migdały zmiksować z 2 szklankami wody.
Cebulę obrać i drobno posiekać a następnie zeszklić na roztopionym maśle, dołożyć do migdałów. Dodać kardamon i kminek, skórkę z cytryny, dolać jeszcze jeden litr wody i gotować wszystko razem trochę ponad pół godziny często mieszając. Po ugotowaniu zupę przetrzeć przez sitko, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz zaciągnąć śmietaną.
Rodzynki sparzyć i dokładnie osączyć. Przed podaniem zupę posypać pokrojoną papryką i rodzynkami.