kulinaria (10)Składniki:

1. 35 dag kruchego ciasta
2. Około pół kilograma świeżego lub mrożonego szpinaku
3. 30 dag filetów z łososia (mogą być świeże lub wędzone)
4. 4 łyżki startego żółtego sera
5. 2 łyżeczki oliwy
6. 5 dag masła
7. 400 ml mleka
8. 1jajko
9. Gałka muszkatołowa
10. 5 dag mąki pszennej
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną i oprószoną bułką tartą blaszkę. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Świeży szpinak oczyścić i włożyć na patelnię, podgrzewać aż zwiędnie. Szpinak mrożony podgrzewać na patelni aż odparuje nadmiar płynu.
Łososia oprószyć solą i posmarować oliwą. Usmażyć lub ugotować na parze, (jeśli jest wędzony ? tylko pokroić).
Przygotować sos: roztopić masło, dodać mąkę i smażyć 2 minuty mieszając, a następnie wlewać powoli mleko (stale mieszając) i gotować aż sos zgęstnieje. Przyprawić do smaku sola, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Ostudzić. Zimny sos połączyć z roztrzepanym jajkiem.
Na podpieczonym i ostudzonym cieście ułożyć łososia na zmianę ze szpinakiem i sosem. Po wierzchu posypać startym serem i wstawić na kolejne pół godziny do nagrzanego piekarnika.