Uważamy, że potrawa nie posolona pozbawiona jest zupełnie smaku.
Przyrządzając dania najczęściej słyszymy by do smaku doprawić je solą i pieprzem. Są to dwie podstawowe przyprawy, znane od wielu wieków. Sól tak naprawdę ratowała ludziom życie bo to dzięki niej dłużej można było przetrzymywać chociażby mięso. Sola doprawiamy również inne przyprawy, dodajemy ją tak na prawdę do wszystkich dań: do kanapek, przetworów, wyrobów mięsnych, mącznych, używamy jej do gotowania a dzięki temu jest ono szybsze, prostsze no i smaczniejsze. Sól występuje w różnych formach. Niewielkie kryształki szybko się rozpuszczają i nadają wyjątkowego smaku naszym potrawom. Do wyboru mamy między innymi sól morską, sól kamienną czy sól himalajską. Sól morska jest zdrowsza od zwykłej soli kuchennej. Zawiera więcej minerałów, wapń, sód, fosfor, potas, krzem, cynk, żelazo czy nawet selen. Dodatkowo ma mniej, szkodliwego dla nas, chlorku sodu. Różowa sól himalajska jest najzdrowsza. Zawiera aż 84 minerały, które są bardzo łatwo wchłaniane przez organizm. Oprócz kuchni, można ją znaleźć podczas stosowania zabiegów kosmetycznych czy zdrowotnych. Sól kamienna to przede wszystkim grube kryształki, które ze względu na swoja wielkość nie rozpuszczą się w przygotowywanych potrawach, jednak znalazły inne kuchenne zastosowania. Sól kamienna doskonale nadaje się do dekoracji potraw. Często można ją zobaczyć na daniach z ryb a także mięs. Posypane solą potrawy wyglądają efektownie, a przy tym z każdym kęsem smakują wyśmienicie.