Wykopaliska archeologiczne pokazują, że ślimaki były bardzo cenione już w czasach starożytności. Uznawane są za afrodyzjaki a starożytni przypisywali im nawet właściwości lecznicze.
W obecnej kuchni ślimak stanowi wielki przysmak we Francji. Podaje się go na przystawkę. Zajadają się nim również w Belgii, Holandii, Hiszpanii, Portugalii, Japonii, Chinach a także w krajach afrykańskich. Ślimaki, które przeznaczone na stoły pochodzą wyłącznie z hodowli. Głównie są to winniczki oraz gatunek ślimaka aspersa. Przyrządzane mogą być na kilka sposobów: gotowane, pieczone lub duszone w sosie. Najbardziej popularnym przepisem na ślimaki jest: Beurre d’escargots a la bourguignonne czyli ślimak w maśle na sposób burgundzki. Do masła należy dodać sól, pieprz, czosnek, cebulę bądź szczypiorek oraz drobno posiekaną pietruszkę. Po połączeniu wszystkich składników powstaje nam zielona masa. Niewielką jej ilość wkładamy do oczyszczonej muszli a następnie wciskamy w to ugotowanego wcześniej ślimaka. Całość podgrzewamy w piekarniku, do momentu, aż masa maślana lekko się roztopi. Tak przygotowane ślimaki podajemy, następnie wyciągamy je z muszelki i delektujemy się wspaniałym smakiem. Do tego podajemy bagietkę. Do wydobycia mięsa używa się szpikulca z małym trójzębem oraz specjalnych szczypców do trzymania gorącej skorupy. Ślimaki zawierają dużo magnezu, miedzi, cynku, potasu, selenu oraz dużo dobrego białka. Ślimaki zawierają niewielkie ilości tłuszczu. Doskonałe do diety niskotłuszczowej.