Do sosów do pizzy nie może zabraknąć dwóch przypraw, a mianowicie bazylii i oregano.
Podstawą sosu do pizzy jest sos pomidorowy. Doprawia się go bazylią i oregano. Dwie bardzo ciekawe aromatyczne przyprawy, które można uprawiać we własnym ogródku. Bazylia oprócz tego, ze doskonale doprawia potrawy jest przydatna, kiedy cierpimy na wzdęcia. Poprawia nam samopoczucie. Jej odmian jest bardzo dużo i używa się jej do gotowania na całym świecie. W Polsce można ją spotkać na wielu parapetach, gdzie spokojnie rośnie sobie w doniczce. Wystarczy regularnie ją podlewać, aby mieć zawsze świeżą pod ręką. Oregano podobnie jak bazylia wykorzystywane jest w wielu potrawach z kuchni włoskiej. Znajdziemy je na pizzach jak też i w daniach z makaronu. Wyglądem przypomina majeranek, ale ma zupełnie inny smak. Jest ostrzejsze i bardziej aromatyczne. Takie prawdziwe oregano ma na tyle intensywny smak, że jeśli je przegryziemy możemy mieć lekko zdrętwiały język. Te znane w naszych kuchniach jest o wiele delikatniejsze. W sklepach można kupić suszony majeranek bardzo dobrej jakości, ale jeśli jest możliwość warto go uprawiać w doniczce. Łatwo o niego dbać i nie wymaga jakiś szczególnych warunków do pielęgnowania. Sos przygotowany z dodatkiem świeżej bazylii i oregano będzie z pewnością smaczniejszy. Obie przyprawy doskonale nadają się jako nadzienie do roladek z kurczaka, muszą być jednak świeże. Wystarczy je zmielić, dodać do nich ser, suszone pomidory i nadziać takim farszem roladkę drobiową. Będzie naprawdę smaczna i bardzo aromatyczna, a po przekrojeniu zachwyci swoim wyglądem.